HOW TO STAY FRESH IN SPACE

Hvad kræver det for to venner at komme igennem 90 dage i et lille måne-habitat uden at få klaustrofobi? En uhyggelig film til Halloween, lidt ABBA og LABFRESH t-shirts, selvfølgelig!

Den ultimative test

I 2020 satte rumarkitekterne og vennerne Sebastian Aristotelis og Karl-Johan Sørensen LABFRESHs t-shirts på den ultimative prøve: At være isoleret i 90 dage i en 7,5 m2 pod på et af de mest ugæstfrie steder på Jorden - Nordøstgrønland - med kun babyservietter til personlig hygiejne. Hvis noget kunne teste LABFRESHs pletafvisende og antibakterielle teknologi, var det helt sikkert dette. Men hvordan gik det?

"I dag er en særlig dag. I dag er den ene gang om ugen, hvor vi kan skifte vores t-shirts"

Vi er på månen

For at få så realistiske resultater som muligt havde eksperimentet en ubøjelig regel: Sebastian og Karl-Johan skulle arbejde og opføre sig 100%, som om de var på månen. Dette betød, at de skulle bære rumdragter, når de gik udenfor, kun spise frysetørret mad, ikke tage brusebad og kun bære en type tøj, der levede op til NASAs regler om at være ikke-brændbart, antibakterielt og pletafvisende. For at finde tøj med disse specifikke egenskaber tog Sebastian og Karl-Johan kontakt til LABFRESH, hvis FreshCore™ teknologi allerede levede op til NASAs regler. Et firma der også blev grundlagt på innovation og nytænkning, sagde med det samme ja og forsynede Karl-Johan og Sebastian med nok t-shirts til at klare sig gennem deres 90-dages arktiske prøvelse.


"I dag er en særlig dag," som Sebastian siger i DRs dokumentar om eksperimentet, "i dag er den ene gang om ugen, hvor vi kan skifte vores t-shirts!" Med deres 90 i habitatet betød det, at Sebastian og Karl-Johan havde brug for cirka 10 LABFRESH t-shirts hver. Når man tager til rummet, tæller hvert kilo. Og med så få tøjskift var LABFRESH t-shirts antibakterielle og pletafvisende egenskaber mere afgørende end nogensinde.

Betydningen af velvære

Som rumarkitekter drives Sebastian og Karl-Johan ikke kun af ønsket om at skabe midlertidige hjem til astronauter, som garanterer fysisk overlevelse, men også tilbyde boliger, som de modige mænd og kvinder faktisk kan ... ja, leve i. Dette betyder at tænke ud over de fysiske krav til den menneskelige krop og i stedet beskæftige sig med de mentale og åndelige aspekter af langvarig isolation under de mest farlige omstændigheder, man kan forestille sig.


Mens Sebastian og Karl-Johans ønske om at designe boliger, som astronauter kan leve i, er drevet af en generel nysgerrighed for, hvordan arkitektur kan hjælpe mennesker med at trives, så er deres arbejde intet mindre end aktuelt. Da NASA planlægger at bringe mennesker tilbage til månen i 2025 med Artemis-missionen, er astronauternes velbefindende afgørende, og Sebastian og Karl-Johan håber, at deres arbejde kan hjælpe NASA med at opnå præcis det.

De fleste af os forestiller os sikkert arkitekter, som nogen det sidder ved et kæmpestort skrivebord med en blyant i hånden, men de arbejder på tegninger til en bygning, som de til sidst overdrager til ingeniørerne. Men Sebastian og Karl-Johan er ingen skrivebordskrigere. I to år arbejdede de selv på at tegne og bygge deres LUNARK-månehabitat. Da det endelig var færdigt, besluttede de sig for at udføre et eksperiment der aldrig var blevet prøvet før: At opholde sig 90 dage i habitatet i Nordøstgrønland, det tætteste der findes på Jorden, som minder om forholdene på Månen. Som det også vil være for kommende astronauter på Månen, betød dette at leve off-grid i et lille habitat uden internetadgang og i komplet isolation fra civilisationen. Voldsomme storme og isbjørne - det sidstnævnte forhåbentlig ikke til stede på Månen - tilføjede en smag af den fare, som astronauter også må leve med.

"Alt skal være helt perfekt. Og de t-shirts, LABFRESH leverede, var præcis det!"     

Det er de små ting

Høj kvalitet og specielle egenskaber var vigtigt for alt, hvad Sebastian og Karl-Johan tog med til Grønland. "Fordi du er indespærret på så lille et område, bliver alt, hvad du sanser, pludselig vigtigt," fortæller Sebastian til LABFRESH. "Belysningen, væggene, de objekter, der omgiver dig, maden og det tøj, du har på, oplever du på en helt anden og meget mere intens måde end derhjemme. Derhjemme kan du bare tage en ny t-shirt på, hvis den, du har på, får en plet, eller hvis den sidder dårligt. Men på Grønland - for ikke at tale om på Månen - er det ikke en mulighed. Alt skal være helt perfekt. Og de t-shirts, LABFRESH leverede, var præcis det! Selv efter seks dage var det en fornøjelse at have den samme t-shirt på. Uden dem ville livet i habitatet have været så ubehageligt," forklarer Sebastian og tilføjer med et grin, "og ret lugtende, tror jeg."

Hvad så nu?

Efter eksperimentet sluttede, fortsætter Sebastian og Karl-Johan deres arbejde med rumarkitektur (og har stadig deres LABFRESH t-shirts på!). En direkte konsekvens af eksperimentet var, at de kunne teste et belysningspanel, der efterligner naturligt sollys. Panelet er nu certificeret til brug i rummet og vil følge med den danske astronaut Andreas Mogensen, når han rejser til den internationale rumstation ISS for et månederlangt ophold i august 2023.


Kigger man længere hen ad (Mælke)vejen, så ville de to rumarkitekter elske at arbejde sammen med LABFRESH igen. De har allerede talt med LABFRESHs grundlæggere Lotte og Kasper om at udvikle stof af rumkvalitet til rumrejser. "Ikke engang himlen er grænsen for astronauter", slutter Sebastian vores samtale med bemærkningen, "men ubehageligt eller lugtende tøj kunne måske være det."